Saturday 12 December 2015

Tolceni suvi piperki so kompiri ( starinsko posno jadenje )


Ovaa jadenje spadja vo starinski posni vegetarijanski jadenja,jas go obozavam i cesto pravam,kako so suvi piperki go podgotvuvam i so svezi zeleni ili crveni piperki.Istotaka izleguva odlicno i vkusno,vooedno i dietalno.( za 3 lica )
Sostojki:

  • 10-15 suvi vezeni piperki blagi i 1 luta za da imate povkusno jadenje
  • 4 sredno golemi kopmiri
  • 3-4 cesninja luk ( moze zamena praz koj ne saka luk odlicno e i vkusno)
  • sol po vkus
  • maslo
Piperkite gi mieme gi zasekuvame malku da navleze tecnosta i da se svarat pobrgu.Stavame vo lonec so voda okolu 1,5 litara,mieme kompiri i niv gi dodavame so luspa taka vo niv ostanuvaat vitamini i minerali sto se naodjaat pod luspa,varime okolu 45-50 min.


Otkako ce omekne zelencukot go mieme so ladna voda da se izladi i pocnuvame so lupenje na piperkite i cistenje od semki,lupenje i na kompiri.


Za podgotovka koristime  star zemjen sad t.e (kalenica-avan ) i stavame lupen luk dodavame sol i tolceme,potoa dodavame seckani vareni piperki pak tolceme,i na kraj gi dodavame kompirite i ubavo gi pasirame so pomos na drven  tolcnik,dodavajci vrela voda da dobieme masa slicna na pire.Togas jadenjeto e gotovo i na kraj probuvame solenost,po potreba dosoluvame i dodavame maslo po vkus.
Ovaa starinsko posno jadenje moze da se sluzi kako glavno vegetarijansko jadenje ili kako prilog na mesa i sl.Koja varijanta i da odberete ce vi se dopadne,dekorirame so edna kisela luta feferonka od tegla, i grance magdonos.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews