Wednesday 5 August 2015

Letna mandja so piperki ( posno )


Za  sezona na zelenchuci makedonija e poznata po ubavite piperki i prochuenite ajvari ,zatoa piperkata kaj nas se koristi i kako salata a nekogsh predjadenje ili glavno posno jadenje.Eve od mene edno ednostavno letno posno jadenje  a potrebni sostojki se:
  • 500g piperki zeleni
  • 1 luta mala piperka koj saka
  • 2 sredno golemi domati
  • maslo 
  • 1 cheshne luk
  • sol po vkus
Vo tava za gotvenje stavame maslo ,gi dodavame drobenite piperki na koi im gi odstranuvame semkite i drshkite, dodavame edna luta piperka koj saka malku luto jadenje,i pochnuvame so przenje ili dinstanje so mnogu malku voda..Otkako ce omeknat piperkite gi dodavame izlupeni i na kocki isecheni domati ,dodavame i pogolemo cheshne luk.
Prodolzuvame so dinstanje dodeka ne se omekne domatot i ne izvrie vishok na technosta shto toj ja pravi.Oti domatite sodrzat mnogu sok.
Gotovoto jadenje se sluzi so topol domashen leb ili kako prilog na przeni ribi oslic ili druga vrsta vo sezona koga se posti.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews