Sunday 16 August 2015

Zapechuvani piperki za salata no i za zimnica .

Ce ima i recept za ovie vkusni piperki.
  •  zeleni piperki od pomesnata sorta
  • nekolku ceshninja luk
  • nekolku granchinja magdonos
  • sol 
  • alkoholen ocet
  • maslo ( ulje )
Se mijat piperkite im se odsekuvaat drshkite i se potpechuvaat na shporet,ushte topli se redat vo chista tegla i se lupat istovremeno,se redi red piperki red seckan luk koj predhodno se lupi i secka isto taka i magdonos se secka na sitno i toj se soli vrz piperkite.Sleduva solenje so sol,maslo i ocet se proprskuva pomalku kako koga si pravime turshija za na trpeza.

Otkako se gotovi se napolni teglata se zatvora ubavo i za sekojdnevna upotreba stoi do 1 nedela ,no ako sakame da ni stoi povece bi trebalo topli tegli bez konzervansi da gi zavitkame vo cebe i ostavime do utredenta da se steriliziraat .A ako ne gi ostavame da odstojat vo cebe togash dodavame od salicil ili konzervans,jas gi motam obichno za zimnica bez konzervansi gi pravam,stojat odlichni se i vkusni.

Ovaie crvenite se primerok od zimnica koga za Bozic sum gi sluzela..nie doma site gi sakame oti se mnogu vkusni.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews