Friday 21 August 2015

Sos od patlidjani za zimnica ( bez konzervansi)

 Sezona e na domati ,kaj nas vo Makedonija gi ima od razni vrsti,site se vkusni a posebno onie odgledani vo svoja gradina i so priroden vkus blagi i meki.Eve eden od moite recepti kako jas gi podgotvuvam za zimnica.
Potrebno:
  • 3 kg crveni domati 
  • 300g morkovi
  • nekolku granchinja magdonos
  • sol po vkus
Domatite gi mieme im go chistime tvrdot del od kaj drshka, i vo lonec so vrela voda,gi spushtame po nekolku minuti ,da im napukne korata koja lesno potoa ja otstranuvame.Morkovite isto taka so lesno struganje so noz gi chistime i gi meleme na blender ili mashinka za melenje meso.Domati isto taka gi meleme ili gi gmechime so predhodno ubavo izmieni race,no poubavo e meleni da se.
Vo tendzere za zimnica gi stvame melenite domati ,dodavame i meleni morkovi seckan magdonos i sol po vkus.Stavame na shporet da zovrie smesata meshajci ja da ne zagori i varime 10 minuti otkako ce zovrijat i ushte vreli gi sobirame vo pomali shishinja ili teglichki ,gi vitkame vo cebe do utredenta da se dosteriliziraat i odlagame ladni kaj druga zmnica vo temno i ladno mesto.Stojat preku cela godina i se odlichen dodatok na jadenja vo zima ,na mandji ili djuvech,mehsni zelenchuci i slichno.( bez konzervansi).
 Vkusni se i kako zimska salata so dodavanje na malku seckan kromid i maslo.


No comments:

Post a Comment

Total Pageviews