Monday 8 June 2015

Tolcheni suvi piperki i praz ( posno)...so prilog od tuna


Spored hristijanski kalendar od deneska pochnuvaat Petrovi posti i trajat do 12 juli do Petrovden,zatoa na moj blog ce se potrudam da spodeluvam posni jadenja i deserti za vernici koi postat i onie koi ja sakaat posnata hrana.
Za ovaa makalo ili kako kaj nas se vika tolcheni piperki so praz vi treba:

  • 10 suvi piperi vezeni onie zimski
  • 1 sredno golem strak praz ( praziluk)
  • sol po potreba 
  • i maslo po zelba.
Pochnuvame so podgotovka ,prvo gi mieme piperkite im gi secheme drshkite i gi stavame vo tendzere ,nalevame so voda i gi varime okolu 40 min,dodeka omeknat.
Otakao sme gi svarile piperkite gi mieme so ladna voda i ostavame da se izladat.Za toa vreme i prazot go mieme i chistome go drobime na sitni parchinja vo zemjen sad ( avan-ili -kalenica) taka kaj nas narodno se vika.Zdrobeniot praz go solime i go tolchime so tolchnik ( toa e drven sad za tolchenje)izgleda kako podolu na slikata.
...Jas si go koristam i zimnica za pritiskanje na piperki oti se zeshi ,zosto jas mojata zimnica ja pravam bez konzervanski,za sto ima recepti na moj drug blog,Osven zivata tursija taa e so konzervansi.
Za da ne se odalecham od receptot prodolzuvame znachi  na zgmecheniot so tolchenje praz mu gi dodavame varenite piperki ,predhodno ischisteni od semki i lushpi.Dodavame maslo i ete gotovo vegatarijansko jadenje so sochuvani hranlivi sostojki na prazot koj ne se obrabotuva termichki.
So ovaa jadenje ce vi e potrebno vkusno toplo  domashno lebche za koe sleduva recept,i ce imate vistinsko uzivanje vo jadenje bez meso.Toa e starinsko jadenje kaj nas .
Jas si dodadov i tuna koja e isto taka vkusno i zdravo jadenje.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews