Monday, 8 June 2015

Domashno lepche od mojata kujna



Ovoj nachin na podgotovka mi e od eden rodnina koj raboti vo pekara,no da bidam iskrena vredi da se proba zosto e ednostaven i od nego se pravi mnogu vkusen i mek leb a za mirizba da ne zboruvam .Od samata mirizba na lebot ce sakate da go jadete ,a jas uzivam da mesam domashen leb,oti e zdrav i nema aditivi.
Potrebni sostojki za ovoj leb se:

  • 1 kg brashno 
  • 1 kocka svez kvasec
  • 1 mala lazichka sol
  • 1 lazichka mala shecer
  • topla voda dovolna da zamesite sredno meko testo.
Pochnuvame so podgotovka ,vo plastichna podlaboka vngla stavame prosejano brashno,A na strana vo edna druga keramichka zdela go stavame kvasecot i go zasipuvame so 100 ml mlaka voda dodavame lazichka shecer,i 4 lazici brashno,zamesuvame kashasta masa i ja ostavame da stasa da se zgolemi volumenot za 15 min.kako podolu na slikata.
Otkako ce stasa kvasecot go prefrlame vo vangla so brashno, kako na dolnata slika i dodavame sol i topla voda mesime ubavo i podolgo ,zoshto shto povece se izmesi lebot tolku ce e povkusen.

I drugo vazno pravilo lebot ne se mesi da e tvrdo testo tuku so sredna cvrstina za da e pomek.
Zameseniot leb go pokrivame so kujnska krpa i motame ubavo za da ja zadrzi toplinata i da stasa poubavo.Za okolu 1 chas ce se stasa lebot koj potoa go razmesuvame kolku si sakame lebovi.Gi redime vo tepsija oblozena so hartija za pechenje.
I pak go ostavame da stasa okolu 30 min,i go pecheme vo vece zagreana rerna na 250C ,okolu 10 min, a potoa ushte 25 min na 180C.za da dobie ubava zlatna boja.
Go vadime od rerna pecheniot leb i go prekrivame so krpa da se izladi i omekne.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews