Friday, 11 March 2016

Ravanija torta ili parena torta sundjerka-Macedonian old traditional steamed cake


Ovaa e edna vkusna parena torta koja sekoj moze brzo i lesno da si ja napravi kaj nas povremeno ja pravime,Ovaa torta se topi vo usta..prosto kazano stisni goltni..:)
Sostojki:

  • 7 jajca
  • 7 supeni lazici secer
  • 14 supeni lazici griz
  • 4  supeni lazici brasno
  • 1/4 prasok za pecivo
  • 2 vrecicki vanilin secer
  1. Za preliv: 1 litar mleko da zovrie so 500g secer 5 minuti, i se dodava 2 vanilini seceri.se pari vrela torta so izladen preliv.
  2. Ili ako pravite serbet so 800g secer vari so 600ml voda i vanilin secer se dodava i sok od limon malku,da zovrie 5 min.a potoa se pari ladna torta ili obratno.
  3. Matime belki so secer,dodavame brasno pecivo i griz ,masata ja isturame vo podmackana i so brasno posolena tava br:28 i peceme 30 min na 170C-18C.
  4. Pecenata torta se preleva po sopstven vkus,so mleko kako koh ili voda i secer kako parena torta.

1 comment:

  1. A so žolčkite što se slučuva. Kade i kako se upotrebuvaat?

    ReplyDelete

Total Pageviews