Monday, 30 November 2015

Kako da si napravite kisela zelka za slava porano- zelka za zima



Eve kako jas si napravam kisela zelka za sarma porano..
Potrebno:

  • 3 -4 zelki golemina koja vi odgovara
  • morska krupna sol-po vkus ili okolu 200g
  • i cist sad vo koj ce ja stavate zelkata za pobrzo kiselenje.
Najvazno e da kupite zdravi svezi zelki 3-4 ce vi bidat dovolni za pobrzo da skisnat do sv.Nikola,oti i zimska podgotovka na kisela zelka e vo toj period.Vo moj kraj obocno okolu Mitrovden site stavaat zelka za kiselenje vo burinja na golemo.

Spremame kofa so poklopec ili malo bure okolu 20 kg. zelkata ja redime polovina celi zelki a drugite na polovina iseceni,oti taka pobrzo skisnuvaat i ne skapuvaat.A za presol ,sol rastopuvame vo topla voda ili provrijuvame i mesame da se rastopi i zasipuvame so voda vrz zelkite, i mesame so pretocuvanje da se izmesa solena voda.A kolicina na sol zavisi od vas vkus pozelno e da stavite malku povece sol oti i zelkata pusta sok ,za da imate uspesno kiselenje na zelka .I postapkata za zimsko kiselenje na zelka e ista.Vazno tecnosta da gi pokriva zelkite i da se pritisnati so cvrst predmet a sadot vo koj ja kiselite zelkata da e cist i sterilen ( isparen so vrela voda ).Za ovaa kiselenje vinobran ne vi treba ,osven povremena proverka i pretocuvanje dodeka ne sozree zelkata.
Mojata kisela zelka e vece gotova za 1 mesec,moze da se pravat sarmi,malku povece sum stavila sol,ama vazno ima bistar rasol, a zelkata ,ubava zolta boja .
A vo golemo bure stavam na 120 litri bure 700-800g krupna sol..pisuvam za polno bure so zelka.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews