Wednesday 2 December 2015

Posni ruzicki, kiflicki so kaskaval.

Ovoj recept mi e od edna prijatelka od pred 18g koga rabotev kako trgovec i edna komsivka koja kaj mene pazarese mi go podari receptot, i sekako probav kiflicki predhodno..Taka da sekoj recept si ima nekoe sve poteklo ili e moja kreacija.A jas so zadovolstvo ce pravam i spodeluvam so vas citateli novini ,i inspiracii koi ovde na net gi ima mnogu od vestite race na golemite majstori na gotvenjeto.
Potrebni sostojki:

  • 2 fildjani mineralna ili obicna voda ( golemina sami ja odreduvate )-jas 600ml voda staviv.
  • 200ml maslo
  • 1 kocka kvasec
  • 2 lazici sol
  • 2 lazici secer
  • brasno po potreba
  • susam za odozgora za narosuvanje
  • 150g margarin za vnatre i odozgora
  • rastitelen kaskaval za vnatre vo kiflicki
Vodata ja zagrevame ,vo sad za mesenje stavame okolu 200g brasno ( a posle dodavame brasno postepeno) i pravime dlabnatina vo nea go stavame kvasecot so secer i sol rastopuvame. Dodavame maslo i so dodavanje na brasno mesime testo ubavo i mazno dodeka ne pocne da se odvojuva od race.
Ubavo izmesenoto testo go ostavame da stasa,45 min na sobna temperatura.Stasanoto testo nezno go vadime na rabotna povrsina i koja ja narosuvame so brasno.Malku go mesime, i so race oformuvame  mali topcinja koi potoa na namstena povrsina gi rasukuvame i zasekuvame kako na slika i premackuvame so omeknat margarin ,rendame i kaskaval,i oblikuvame kifli vo forma na ruzicki.
Kiflickite gi redime vo tava oblozena so masna hartija i sekoja so cetka ja pominuvame odozgora so vrela voda, stavame susam i parce margarin.Rernata ja zagrevame na 250C a kiflite za toa vreme stasuvaat 15 min i gi peceme 15 min na 250C dodeka se vcrvat ,gotovi kifli gi narosuvame so malku voda i pokrivame so kujnska krpa da omeknat do sluzenje.


Ovaa e druga forma na kiflicki na slicen nacin na podgotovka,oti izborot e golem ,samo vredni race i ljubov kon gotvenjeto cuda cinat.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews