Thursday 21 January 2016

Posni lepinji


Meki ko dusa ,da nemoze covek da im odolee,lepinji toa se vkusnite meki lepcinja koj se pravat lesno i brazo eve kako ja gi pravam vo mojata kujna:
Sostojki potrebni:
  • 1kg brasno t-400 
  • 1 lazicka sol
  • 50 ml maslo
  • 2 lazicki secer
  • 1 lazica jabolkov ocet
  • topla voda
  • malku susam
  • 1 kocka svez kvasec
Vo sad za mesenje stavame brasno,pravime dlabnatina, stavame svez kvasec,so secer i malku topla voda ostavame da se rastopi kvasecot.Pokasno so topla voda  dodavame i sol ,maslo,i ocet mesime ubavo mazno testo ,sredno tvrdo ,no povece treba da e meko.Zatoa sto taka polseno ce se digne so kvasec i ce imate vaka meki lepinji.Izmesenoto testo go ostavame da stasa ubavo okolu 1cas,a potoa vadime na rabotna masa lesno promesuvame i pravime topcinja i redime vo namastena tepsija.Koga site sme gi izmesile so topla voda i cetka pominuvame preku niv i solime susam.Povtorno gi stasuvame uste 20 min,a za toa vreme rernata ja zatopluvame na 250C i peceme pogacici na 200C okolu 30 min.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews