Ovaa jadenje vo nashata tradicija se podgotvuva za Bozic i denovi koga se posti na voda ili opshto koga se posti po tradicija vo petok sekako koj ja pochituva ushte.Ednostavno no vkusno i bogato so hranlivi sostojki.
Potrebni sostojki 3-4 porciji :
- 250g zrel grav
- 1 pogolema glavica kromid
- 3 cheshninja luk
- 2 vezeni crveni piperki ( a moze i so zeleni sezonski piperki)
- 1 lazica vegeta
- sol po vkus
- malku biber
- 1 mala lazichka suv ili svez magdonos
- 50 ml maslo po zelba ( za post na voda ne treba )
Se proveruva koga e omeknat gravot se dodavaat zachini,vegeta sol i biber,seto ovaa se dodava na kraj na varenjeto i sol isto taka na kraj se dodava za da ne go uspori varenje na grav,Se dodava i maslo i se ostava da provrie chorbata ushte 5-10 min i e gotova.A piperkata se vadi od chorba i se gmechi so vilushka i vraca isitneta vo chorbata od grav.
Napomena: chorbata ne treba da e ni mnogu retka nitu pak mnogu gusta ,sredna gustina e najvkusno.
Ednostavno posno i vkusno tradicionalno jadenje.Moze da se sluzi i so pohuvana oslic riba.
No comments:
Post a Comment