Friday 24 July 2015

Tolcheni piperki


Ovaa e jadenje od nashe podnebje gi ima na mnogu nachini ,piperka so praz,so patlidjan samo so luk,i kolku ushte ne nachini na pogotovka ,zoshto Makedonija e zemja na proizvodstvo na zdrava hrana .I mnogu raznovrsten zelenchuk koj uspeshno se proizvaeduva kaj nas, no i konzumira.
Eve eden moj recept koj sum sigurna deka sekoj makedonec go ima probano.
Potrebni sostojki:
  • Pecheni piperki okolu 500g
  • 2 ili povece cheshninja luk ( po vkus )
  • 1 domat crven
  • 1 malo lupto piperche koj saka luto jadenje
  • sol po vkus
  • i maslo po vkus na sekogo
Na plotna gi pecheme piperkite gi lupime im gi vadime i semkite gi otstranuvame drshkite i gi drobime na parchinja kako na slikata.

Prvo stavame lupen luk so malku sol i tolchime,potoa gi dodavame pechenite lupeni piperki i povtorno ubavo gi tolchime piperkite,koga se omeknati od tolchenje go dodavame i domatot izlupen i isechen na parchinja.Povtorno tolchime da se izednachi smesata i dodavame ladno maslo,a koj saka moze i da go zagree masloto i da gi popari piperkite shto e posebno vkusno .Za ovaa posno ednostavno jadenje ce vi treba domashno lepche koe ce vi napravi vistinsko uzivanje vo jadenjeto so svojot vkus i miris.
Ubav apetit..!
 

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews