Wednesday, 9 September 2015

Oslic riba pechena vo rerna so kromid.


Za ovaa posno vkusno jadenje mene mi beshe potrebno:
  • 4 parchinja sredno golemi riba oslic
  • 1 glavica kromid
  • 2 cheshninja luk
  • 50 ml belo vino
  • 50 ml voda
  • maslo
  • sol po vkus
  • 1 lazica vegeta
  • biber i sol od chubrica za miris
Ribite gi chistime od strani od perki ,im gi otstranuvame perkite  so ostar noz ushte dodeka se mrzli taka polesno se chistat.Potoa gi mieme gi redime vo tava gi posoluvame so malku so,so vegeta ,biber i dodavame odstrana kromid seckan ,luk ischisten i iseckan,a potoa sipuvame voda i vino,za na kraj da gi isprskame ribite so maslo celite da se pomasteni.
Pokrivame so aluminiumska folija i pecheme na 230C okolu 40 min,ja trgame folijata gi zapechuvame ribite i gi vadime od rerna,Celosno pechenje e okolu 45 min.
Ribite se pechat kratko zoshto imaat meko i vkusno meso koe voeedno e i zdrava hrana,
Toplata riba ja sluzime so prilog kakov shto nam ni se dopadja poubavo e so zelenchuk.i sezonska salata.
Poubavo ce e ako imate pekach polesno i pobrzo ce ja ispechete ribata.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews