Saturday, 12 September 2015

Makedonski pindjur.


Za ovaa voobichaeno jadenje od piperki koe sekoja esen go pravime kaj nas potrebni se ubavi crveni piperki koi gi vikame ajvarka.

  • 12 kg crven piper ajvarka
  • 6 kg crveni patlidjani 
  • 1 litar maslo ( ulje)
  • sol po vkus
  • 100g shecer
  • 30 ml ocet
  • 3 cheshninja luk
Piperkite gi mieme ,gi pecheme na shporet za zimnica t.e ( cumbet ) taka se vika dijalektichki kaj nas.Pechenite piperki gi ladime,gi lupime im gi vadime i semkite a potoa gi meleme sitno.
Patlidjanite gi mieme gi pecheme vo rerna i koga se omeknati gi vadime od rerna, gi lupime izladeni i gi stiskame na mali parchinja so race,Stavame tendjere na shporet i istovremeno gi varime piperkite i patlidjani ,a na strana zagrevame polovina od maslo i go sipuvame vrelo na smesata vo tendjereto.



Prodolzuvame so meshanje stavame sol no vnimatelno da ne se presoli ,a na polovina vreme od podgotovka go dodavame i drugiot del od maslo,meshame dodeka technosta ne izvrie oti se vari na   posilen ogan.Otprilika vreme na podgotovka e okolu 2 chasa.
Pindjur e gotov koga od smesata ne izleguva technost tuku deluva zgusnato na kraj dodavame i luk seckan sitno, ocet i shecer ,a po vkus i magdonos.
Gotovata smesa ja sobirame vo zatopleni chisti tegli,zatvorame ubavo i motame vo kebe do utre da se izladi.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews