Za ovaa voobichaeno jadenje od piperki koe sekoja esen go pravime kaj nas potrebni se ubavi crveni piperki koi gi vikame ajvarka.
- 12 kg crven piper ajvarka
- 6 kg crveni patlidjani
- 1 litar maslo ( ulje)
- sol po vkus
- 100g shecer
- 30 ml ocet
- 3 cheshninja luk
Patlidjanite gi mieme gi pecheme vo rerna i koga se omeknati gi vadime od rerna, gi lupime izladeni i gi stiskame na mali parchinja so race,Stavame tendjere na shporet i istovremeno gi varime piperkite i patlidjani ,a na strana zagrevame polovina od maslo i go sipuvame vrelo na smesata vo tendjereto.
Prodolzuvame so meshanje stavame sol no vnimatelno da ne se presoli ,a na polovina vreme od podgotovka go dodavame i drugiot del od maslo,meshame dodeka technosta ne izvrie oti se vari na posilen ogan.Otprilika vreme na podgotovka e okolu 2 chasa.
Pindjur e gotov koga od smesata ne izleguva technost tuku deluva zgusnato na kraj dodavame i luk seckan sitno, ocet i shecer ,a po vkus i magdonos.
Gotovata smesa ja sobirame vo zatopleni chisti tegli,zatvorame ubavo i motame vo kebe do utre da se izladi.
No comments:
Post a Comment