Tuesday 24 November 2015

Pogacici


Meki vkusni sekogas dobredojdeni  na trpeza pogacici.
Sostojki:

  • 500g brasno
  •  kisela voda po potreba 
  • 1 kafena solja maslo( 120 ml)
  • polovina svez kvasec
  • 1 lazicka sol
  • 2 lazicki secer
  • margarin za odozgora
  • susam za odozgora
Ovaa e smesa od posno testo no so kombinacija i od jajca za premackuvanje ,a na vas e dali samo posni ce gi pravite ili i so zolcka ce gi premackate.
Mesime sredno meko testo so topla voda kvasec,sol i secer, maslo,ostavame na toplo mesto da stasa,potoa go vadime na rabotna masa i oformuvame topcinja gi redime vo podmackana tava.Potoa  so voda za posni ako gi pravime , ili zolcka za mrsni gi premackuvame solime susam stavame parce margarin,i pak ostavame 20 min da stasaat i peceme vo vece zafreana rerna na 250C okolu 20 min.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews