Sunday, 28 February 2016

Klasicna strudla so djem od slivi i krusa


Strudla ili secenka taka ja vikavme koga odevme na skolo ,ni bese vkusen sladok dorucek,I eve kako jas ja pravam ovaa vkusna uzina.
Sostojki:
  • 500g namensko brasno
  • 1 kocka svez kvasec
  • 100g maslo
  • 1 jajce
  • 200ml mleko po potreba se dodava i malku povece
  • 150g secer
  • rendana kora od limon
  • malku sol
  • 1 vanilin secer
  • secer vo prav za posoluvanje
  • djem od slivi i krusi

Podgotovka:
Brasnoto go stavame vo vangla za mesenje na testo,stavame kvasec, i go rastopuvame so toplo mleko,so secer i malku sol,ostavame 15 min da stasa.Potoa dodavame sostojki po red,maslo,jajce,kora od limon,vanilin secer.
Mesime ubavo mazno testo,po potreba dodavame brasno ili mleko,zamesenoto testo go ostavame da stasa ,a potoa rasukuvame kora debelina na prst.
Po moznost korata treba da dobie pravoagolna forma za polesno motanje na rolat. Za pointeresna forma kraevite na testoto gi motame do polovina od edna strana ,a potoa i od drugata strana motame rolna i dobivame interesna forma na strudla.
Prvo premackuvame so malku maslo i nanesuvame djem vo tenok sloj,motame rolni, i ja prenesuvame vo vece spremena tava oblozena so hartija za pecenje.
Ostavame povtorno stasuvanje 20 min,i za toa vreme zagrevame rerna na 200C i stavame da se pece okolu 30 min.
Pecenata strudla ja narosuvame so secer vo prav i sluzime.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews