Thursday 4 February 2016

Soleni strudlici so sirenje,kaskaval i jajca


Interesni soleni strudlicki,so mesavina na bogat fil od jajca,sirenje,kaskaval  i se vistinski vkusen dorucek ili posluzuvanje koga ce vi dojdat gosti.
Potrebni sostojki:

  • 300 mleko
  • 1 jajce
  • 1 belka--( zolcka odi za odozgora za premackuvanje)
  • 1 fildjan -150ml maslo
  • 1 lazicka mala sol
  • 2 lazicki secer
  • polovina kocka svez kvasec
  • brasno po potreba da se zamesi sredno meko testo
  • susam za posoluvanje
  • 20g kaskaval za fil
  • 250g sitno sirenje za fil
  • 2 jajca za fil 
Prvo kvasecot go rastopuvame so malku toplo mleko so secer i sol,dodavame pokasno maslo jajce i belka.
Postepeno  dodavame brasno,mesime ubavo testo i pokrivame so krpa,i ostavame na toplo da stasa okolu 1 chas.
Vo medjuvreme podgotvuvame fil,mesame sitno sirenje so jajca i seckan kaskaval.
Stasanoto testo promesuvame kratko oformuvame dve topki, go rasukuvame na rabotnata masa i stavame od polovina fil na celata kora.
Motame vo rolna i seceme na pogolemi parcinja kako na slikata podolu.

Parcinjata solena strudlica gi redime vo tava oblozena so hartija za pecenje ili ja namastuvame so margarin tavata.
Koga sme gi oformile testeninite,gi premackuvame so zolcka i solime susam.
Rernata ja vklucuvame vednas ,i 15 min odmaraat solenite strudli i gi peceme 20 min na 220-200C.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews