Wednesday 16 March 2016

Posni gevrecinja-fasting breakfast.

Gevrecinjata se vkusni i omileni testenini koi se posebno jadat i za vreme na post zosto se posni testenini.
Lesno se pravat i nema da vi trebaat posebni namirnici osven onaa sto go imate doma vo sekojdnevnata kujna.

Ovaa e ispraten recept od Gordana B.od Kumanovo.
Sostojki:

  • 1kg brasno
  • 120ml maslo
  • 2 lazicki secer
  • 1 lazicka mala sol
  • 1 svez kvasec
  • i mineralna topla voda po potreba
  • susam za narosuvanje odozgora
Vo sad se stava brasno,se dodava i kvasec i so malku topla voda se rastopuva se dodava secer,sol i maslo.se mesi ubavo so postepeno dodavanje na voda,vnimavajci da ne se pretera .
Se mesi ubavo sredno tvrdo testo koe se odvojuva od sadot vo koj se mesi.
Se pokriva so kujnska krpa i ostava da stasa.
Od stasanoto testo se pravat topcinja i sekoe so namasteni race se oformuva kako gevrek,se pominuva so vrela voda i cetka odozgora, i posle se soli susam ,taka toj se i zadrzuva na gevrecinjata.
Se ostavaat da stasat i potoa se pecat vo rerna na 180C okolu 15-20 min.
Odlicen se dorucek ili vecera.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews