Gevrecinjata se vkusni i omileni testenini koi se posebno jadat i za vreme na post zosto se posni testenini.
Lesno se pravat i nema da vi trebaat posebni namirnici osven onaa sto go imate doma vo sekojdnevnata kujna.
Ovaa e ispraten recept od Gordana B.od Kumanovo.
Sostojki:
Se mesi ubavo sredno tvrdo testo koe se odvojuva od sadot vo koj se mesi.
Se pokriva so kujnska krpa i ostava da stasa.
Od stasanoto testo se pravat topcinja i sekoe so namasteni race se oformuva kako gevrek,se pominuva so vrela voda i cetka odozgora, i posle se soli susam ,taka toj se i zadrzuva na gevrecinjata.
Se ostavaat da stasat i potoa se pecat vo rerna na 180C okolu 15-20 min.
Odlicen se dorucek ili vecera.
Lesno se pravat i nema da vi trebaat posebni namirnici osven onaa sto go imate doma vo sekojdnevnata kujna.
Ovaa e ispraten recept od Gordana B.od Kumanovo.
Sostojki:
- 1kg brasno
- 120ml maslo
- 2 lazicki secer
- 1 lazicka mala sol
- 1 svez kvasec
- i mineralna topla voda po potreba
- susam za narosuvanje odozgora
Se mesi ubavo sredno tvrdo testo koe se odvojuva od sadot vo koj se mesi.
Se pokriva so kujnska krpa i ostava da stasa.
Od stasanoto testo se pravat topcinja i sekoe so namasteni race se oformuva kako gevrek,se pominuva so vrela voda i cetka odozgora, i posle se soli susam ,taka toj se i zadrzuva na gevrecinjata.
Se ostavaat da stasat i potoa se pecat vo rerna na 180C okolu 15-20 min.
Odlicen se dorucek ili vecera.
No comments:
Post a Comment