Thursday, 14 July 2016

Pohovani mladi kompiri




Najlesen i eden od povkusni prilozi za meze i serviranje pri razni svecenosti.


Ovaa e ednostaven prilog ili predjadenje,a povece go sluzme kaj nas za mezenje,so pivo vino i uste drugi dodatoci i salati.

 Potrebni sostojki:
 -500g kompiri
 -100g prezla
 -2 lazici brasno za vnatre
-1 jajce sol po vkus
-2 jajca za topcinja kompiri ( odnadvor za kompiri) maslo za przenje zacini po vkus,(biber meljan ,vegeta )
Podgotovka:
Kompiri gi varime so ljuska i potoa gi ljupime,gi pasirame i im dodavame jajce,2 lazici brasno i zacini.
Smesata ja izednacuvame i posle oblikuvame topcinja.
Masloto go zagrevame i topcinjata prvo gi stavame vo jajca i posle vo prezla i przime vo potoplo maslo.
Kratko proprzuvame i vadime na hartija da se iscedat .Potoa sluzime po zelba kako prilog ili meze.
A moze da se pravat i samo kompiri mladi celi svareni izlupeni i przeni.
Ovoj recept e od kerka mi Ivana.S, taa isto taka e odlicen gotvac-moj ucenik....:)

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews