Tuesday 2 June 2015

Posen oriz na moj nachin so pechurki


Za ovaa jadenje vi treba:

  • 200g pechurki sitno seckani
  •  1 golema sholja (od 300ml) ischisten oriz 
  • dve suvi  crveni piperki
  • 1 glavica kromid golemina po vkus
  • 3 cheshninja luk
  • lazichka magdonos suv ili svez.
  • 1 lazica supena vegeta od Dafinka
  • 100ml zejtin
  • sol po vkus
  • biber isto po vkus
  •  polovina lazica crven piper bukovec
Vo tava se sipuva zejtin na zagreana ringla se proprzuva sitno seckan kromid so pechurki okolu 5 min.Potoa se dodava i seckan luk,se dodavaat i seckani suvi piperki ,magodonos, a potoa se dovadava oriz ischisten i izmien se proprzuva celata smesa ushte nekoja minuta. Se dodavaat  i zachinite ,bukovec,sol po vkus, lazica vegeta i se meshaat sostojkite ubavo i zasupuvaat so voda kolku da go pokrie orizot i neshto malku povece.Se stava tavata vo rerna zagreana na 250C i se ostava na taa temperatura da se ispeche okolu 30 min no ne i celosno ispari technosta.
Ovaa e vkusno  posno brzo jadenje .I vi treba 45 min da e gotovo,a merkata se prilagoduva po potreba zavisno za kolku chlenovi se podgotvuva.
Del od receptite ce gi izdvojam od mojot drug blog koi se posni za polesno naodjanje recept.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews