Thursday, 4 June 2015

Tavche gravche makedonsko starinsko jadenje


Nema koj vo Makedonija ne znae ovaa jadenje da go napravi vkusno i brzo a pred se zdravo.Oti e poznato kolku e hranliv gravot koj kako domashno rastenie uspeva vo podnebjeto na Makedonija.
Potrebni sostojki za ovaa jadenje se:

  • 300g zrel grav ( od bilo koja vrsta)
  • 1 pogolema glavica kromid
  • 1 strak mlad luk ( ili cheshninja od star luk)
  • zachini,( magdonos ,vegeta,biber,lovorov list,sol po vkus)
  •  2 piperki ako imate zavisno od sezona zreli ili zeleni.
  • 1 lazica melen crven piper ( moze i bukovec domashen ushte povkusno e)
  • 100 ml maslo 
Se mie gravot, i se stavaat zdravi zrna da se svarat okolu 2 chasa, dokolku imate taze gravche.
Jas imam od moj grav oti sum ljubitel na odgleduvanje zdrava hrana za sopstveni potrebi.
Na pochetokot na varenjeto e potrebno da dodadete i seckan kromid i seckan luk i lovor,Otkako se svari gravot ne se ostava mnogu technost za da vo rerna samo se zapeche,se dodavaat zachinite po vkus.
Vo druga tava pravime zaprshka so 100 ml maslo go zagrevame i dodavame 1 lazichka mala brashno,meshame dodeka pochne da vrie.Netreba mnogu  przenje,znachi kratko,i dodavame i lazica melen crven piper i ja sipuvame smesata vo tendzereto so grav.Ostavame da provrie a potoa celata smesa ja isturame vo zemjena tava i gi secheme piperkite gi redime odozgora na gravot i stvame vo vece zagrena na 250C  rerna da se potpeche okolu 15 min do sakanata gustina.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews