Tuesday 2 June 2015

Posni lisnati triagolnici so posen kashkaval


Potrebni sostojki za ovije vkusni i posni lisnati testenini:

  • 400g brasho-T-400
  • 50ml maslo
  • 1 lazichka mala shecer
  • 1 lazichka mala sol
  • malku soda bikarbona
  • malo parchence svez kvasec (edna chetvrtina od kocka kvasec)
  • topla voda 
  • 200g seckan posen kashkaval
Vo sad za mesenje go sipuvame brashnoto,stavame shecer i sol.stavame i kocka kvasec,sipuvame malku topla voda okolu 150 ml i ostavame da stasa kvasecot.Pochnuvame so mesenje i dodavame maslo i soda bikarbona i mesime sredno meko testo,go mesime podolgo da e ubavo izednacheno, a vodata treba da e topla.
Otkako sme go zamesile  testoto go delime na shto povece mali topki golemina kako za ping pong topka.Ostavame da odstojat oformenite topchinja okolu 10 min.I sekoja topka ja rasukuvame kolku tacna za kafe ili malku pogolem krug,gi redime rasukanite kori edna na druga i premachkuvame so maslo celata povrshina.I povtorno ostavame da se odmori testoto okolu 10 min.

Na kraj rasukuvame golema kora i secheme kocki stavame parche posen kashkaval ili nemora po zelba.previtkuvame i so prsti gi slepuvame kraevite na triagolnicite.Povtorno go odmarame testoto do zagrevanje na maslo za przenje.
Se przat vo pogolema masnotija no na umerena temperatura .
Brzi se vkusni i posni.Se sluzat po zelba so ajvar.ili ako ne postite so k.mleko.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews