Wednesday 24 June 2015

Posni pekarski kifli-recept


Ovoj recept go imam zapishano poodamna no kiflite chesto gi pravam ,meki se i vkusni.
Potrebni sostojki za ovie posni kifli za sekoj den se:

  • 3 fildzani za belo kafe ( od 200ml) mlaka voda
  • 1-2 lazici mali shecer
  • 1 lazichka mala sol
  • 1 lazica supena alkoholen ocet
  • 1 chasha maslo
  • 1 kocka svez kvasec
  • brashno po potreba za da se zamesi sredno meko testo
  • susam za posoluvanje
  • 100g margarin rastitelen za odozgora na kiflite.
Se stava brashno vo sad za mesenje kifli ,pozelno e da e podlaboka vanglichka,se stava malku mlaka voda ,kocka kvasec i se ostava da stasa.Posle se dodava shecer,sol,maslo,ocet,i so ostatokot od vodata se mesi sredno meko testo i se pokrivai ostava na toplo da stasa.Otkako ce stasaat kiflite se mesat povtorno i se delat na nekolku topki ,se ostavaat pak da odmorat topkite ushte 5 min.Povtorno se sukaat topkite i sechat na povece delovi kako na slikata.

Se formiraat kifli i se premachkuvaat so kujnska chetka so topla voda,se stava susam,pak margarin na parchinja vrz kiflite.Se ostavaat da stasaat ushte 15 min i se pechat vo vece zagreana rerna na 220C okolu 15-20 min.dodeka dobijat ubava zlatna boja.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews