Za ovaa vkusno osvezuvanje koe se pravi lesno ,i najinteresno e toa shto se konzumira vo zima koga svezite ovishki vece gi nema na pazar barem vo moeto podnebje.
Potrebni vi se :
- vishni kolku shto samite ce saate kolichinski da si napravite kompt.
- shecer po potreba
- i chisti tegli so dobri zatvorachi
Vishnite gi chistime od drshki i lisje,gi mieme ubavo i teglite ,potoa go redime ovoshjeto do visina koja samite si ja odredime vo tegla.Moze da redite do polovina na tegla ovoshje a moze i povece ,spored lichna zelba koj si saka povece ovoshje ili povece sok vo tegla.
Kako i da postapite ce imate eden vkusen i zdrav napitok za na zima koj dobro ce vi dojde vo zimskite denovi.Jas gi polnev do polovina teglite i vo sekoja tegla stavav po 4 lazici shecer ,a potoa dodavav voda do vrvot na teglata,kako na slikata podolu.
Teglite gi zasipuvame so voda zatvorame ubavo gi protresuvame da se rastopi shecerot ,a toj sigurno se rastopuva vo tekot na varenjeto t.e. sterilizacija na teglite.
Tegli edna po edna posebno gi vitkame vo haritija od nekoe spisanie shto ne vi treba a isto taka i dnoto na lonecot vo koj vrshime sterilizacija go oblagame so hartija za da ne ni ispukaat teglite i da ne se dopiraat .Hartija sluzi kako izolacija.Nalevame so ladna voda do visina na zatvorachite,a postoa lonecot go stavame da vrie so postepno zagrevanje.
Gotov e kompotot koga ce vrie 10 minuti od vremeto na pochetokot na vrienjeto.
Ako go varite podolgo ce vi se raspadnat ovoshkite.Svareniot kompot se ostava da se izladi do utredenta a potoa se vadat teglite i odlagaat kaj druga zimnica,i vazno ne se koristat konzervansi,sosema priroden nachin na konzerviranje.
No comments:
Post a Comment