Monday, 9 November 2015

Corba od blitva




Blitva e rastenie koe izobiluva so mnogu vitamini i minerali i e zdrava za konzumiranje ,jas cesto ja podgotvuvam i kako dodatok za fil vo banici ,kombinacija so oriz kako prilog na glavno jadenje.No si pravam i posna i mrsna varijanta od nea kako corba.
Potrebni sostojki:

  • 500g blitva
  • 1 glavica kromid
  • 2 cesninja luk
  • 7 lazici maslo
  • 1 litar topla voda
  • sol ,melen biber.
  • za zaprska  mnogu malku crven piper i supena lazica brasno
  • suv ili svez magodonos.
Blitvata se vari vo voda so sol 5 min,i prvata voda se istura,blitva se sece na sitno .Kromidot go seckame i stavame na maslo da se proprzuva so dodavanje po malku voda povece da se dinsta i mu go dodavame i brasno,crven piper i zasipuvame so voda .Potoa po red gi dodavame i ostanatite zacini i sok od patlidjani.Ja ostavame da se svari corbata okolu 20-30 min.
Ja sluzime topla kako glavno posno jadenje. 

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews