Tuesday, 17 November 2015

Posna sarma so orevi

Ovaa e posno jadenje obicno za sv.Nikola ja pravam  ili koga se bozicni ili veligdenski posti ,i ja pravam so meleni orevi,iako imam i drugi varijanti.
Potrebni sostojki:

  • lisja od kisela zelka po potreba zavisno kolku parcinja pravite..ili 1 pogolema glavica zelka
  • 3 glavici kromid
  • 50 ml maslo
  • 200g oriz
  • 150g sitno seckani orevi
  • 2 cesninja luk
  • sol po vkus
  • 2 lazici crven  melen piper 
  • maslo za zaprska
  • 1 lazica brashno za zaprska
  • biber melen
  • 100ml maslo za zaprska
Masloto go zagrevame i dodavame iscisten i iseckan kromid i luk ,mesame na tivko dodeka ne omekne,a predhodno gi seckame orevite i niv gi dodame na kraj zaedno so iscisten i izmien oriz.proprzuvame kratko zaedno smesata na koja i dodavame sol po vkus,i biber i 1 lazica crven piper.
Na zelkata  i gi delime listovite, i podebeliot del go istencuvame so noz, za polesno vitkanje.Stavame od smesata od oriz ,na eden kraj i motame sarmi gi redime vo podlaboko tendzere.Zasipuvame so mlaka voda kolku da gi pokrie sarmite.A potoa vednas pravime zaprska so malku povece maslo go zagrevame so brasno i dodavame 1 lazica crven piper i zasipuvame so zaprskata i ja poklopuvame sarmata i stavame da se vari na tivko dodeka izvrie ne bas celosno.A so zaprzuvanje na pocetok sarmata e povkusna.Sluzime so zimska ili sezonska salata kako glavno jadenje ili prilog na riba.
A poubavo e sarmite da se pomali moite malku ponabrzina se praveni...:)..iskreno ne sum golem majstor za motanje sarma..:)..a za jadene ee sum majstor.

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews