Ovaa e posno jadenje obicno za sv.Nikola ja pravam ili koga se bozicni ili veligdenski posti ,i ja pravam so meleni orevi,iako imam i drugi varijanti.
Potrebni sostojki:
Na zelkata i gi delime listovite, i podebeliot del go istencuvame so noz, za polesno vitkanje.Stavame od smesata od oriz ,na eden kraj i motame sarmi gi redime vo podlaboko tendzere.Zasipuvame so mlaka voda kolku da gi pokrie sarmite.A potoa vednas pravime zaprska so malku povece maslo go zagrevame so brasno i dodavame 1 lazica crven piper i zasipuvame so zaprskata i ja poklopuvame sarmata i stavame da se vari na tivko dodeka izvrie ne bas celosno.A so zaprzuvanje na pocetok sarmata e povkusna.Sluzime so zimska ili sezonska salata kako glavno jadenje ili prilog na riba.
A poubavo e sarmite da se pomali moite malku ponabrzina se praveni...:)..iskreno ne sum golem majstor za motanje sarma..:)..a za jadene ee sum majstor.
Potrebni sostojki:
- lisja od kisela zelka po potreba zavisno kolku parcinja pravite..ili 1 pogolema glavica zelka
- 3 glavici kromid
- 50 ml maslo
- 200g oriz
- 150g sitno seckani orevi
- 2 cesninja luk
- sol po vkus
- 2 lazici crven melen piper
- maslo za zaprska
- 1 lazica brashno za zaprska
- biber melen
- 100ml maslo za zaprska
Na zelkata i gi delime listovite, i podebeliot del go istencuvame so noz, za polesno vitkanje.Stavame od smesata od oriz ,na eden kraj i motame sarmi gi redime vo podlaboko tendzere.Zasipuvame so mlaka voda kolku da gi pokrie sarmite.A potoa vednas pravime zaprska so malku povece maslo go zagrevame so brasno i dodavame 1 lazica crven piper i zasipuvame so zaprskata i ja poklopuvame sarmata i stavame da se vari na tivko dodeka izvrie ne bas celosno.A so zaprzuvanje na pocetok sarmata e povkusna.Sluzime so zimska ili sezonska salata kako glavno jadenje ili prilog na riba.
A poubavo e sarmite da se pomali moite malku ponabrzina se praveni...:)..iskreno ne sum golem majstor za motanje sarma..:)..a za jadene ee sum majstor.
No comments:
Post a Comment