Tuesday, 17 November 2015

Posni panceroti-Fasting and filing dough.





 

Potrebni sostojki:
  • 500g brasno T-400
  • 1/2 kocka svez kvasec
  • 200ml kisela ili obicna voda
  • 1 mala lazica secer
  • polovina lazica mala sol
  • 100ml maslo
  • rastitelen kaskaval po potreba
  • blag kecap
  • seckani pecurki od pakovka
  • a malku i margarin za mackanje na panceroti
  • susam za posoluvanje
Podgotovka: brasnoto go stavame vo podlaboka vanglicka za mesenje,stavame kvasec i secer ,vodata ja zagrevame malku i ja sipuvame kaj kvasec i ostavame da se rastopi i stasa.
Otkako ce stasa kvasecot dodavame i drugi sostojki,sol,maslo i mesime ubavo testo ,po potreba i uste malku voda topla se dodava,za da se dobie sredno tvrdo testo.
Ostavame da stasa,a potoa go vadime na rabotna povrsina i sukame kora debelina okolu polovina cm.
Potoa vadime so casa krugovi ,a golemina sami ja odreduvame.
Vrz krugovite prvo malku premackuvame margarin,i vrz nego stavame kecap i na kraj stavame secakani pecurki i kaskaval.
So fil ja polnime samo ednata polovina na panceroti i preklopuvame.
Potoa so viluska gi spojuvame kraevite,a na kraj ostavame da stasaat malku dodeka se zagree rerna na 200C .
Pancerotite gi pominuvame so cetka i topla voda i solime so susam.pancerotite gi peceme na 200C okolu 20-30 min.
A koj saka moze i kako topcinja da go podeli testo i sekoe zasebno da go suka i filuva.
Jas na moite ne stavav susam oti malata vnucka e alergicna  a vakvi raboti pravam obicno koga se sobereme familijarno ,oti moite sakaat vakvi testenini za dorucek.
Mnogu se vkusni i odlicni za pojadok ili nekoja posna slava proslava i slichno.


No comments:

Post a Comment

Total Pageviews