Vkusnoto domasno lepce sekogas omileno vo mojot dom,moite vnuci iako se mnogu mali prosto go obozavaat mekiot topl leb na baba Lile.
Cestopati imam citano deka leb so dodatoci na integralni zitarki od bilo koja vrsta e vkusen,zatoa resiv i jas da napravam takov leb.Imam praveno so drugi vrsti i dodatoci koi ponataka koga ce sum vo moznost da pisuvame ce spodelam ,isto taka uste edna interesna kombinacija .Sega ce vi spodelam moe iskustvo so ovesni snegulki,za koi imam citano deka se bogat izvor na minerali vo negoviot sostav,duri i caj od samiot oves e priroden lek za vospalenie na zglobovi.Jas licno imam pieno takov caj i kaj mene doma sekogas imam ovesni snegulki,a za delotvornosta na vlakno na kosata da ne pisuvam,jas licno cesto koristam oves i imam premnogu bujna kosa,( delo na genetika no i na ishrana).
Inaku i odporano bilo poznato deka konjite sto gi hranele so oves imale prekrasna i raskosna griva...
No da ne odolgovlekuvam,jas ne sum nutricionista ,a dosta imam citano od nutricionisti za hrana ,no imam bogato licno iskustvo vo podgotovka na hrana .Toa e moja golem ljubov,i licni iskustva od nejzinata pozitivna ili negativna upotreba dokolku ne sme umereni vo se..( toa e zivotna mudrost....umerenost vo se....).
Sostojki:
Cestopati imam citano deka leb so dodatoci na integralni zitarki od bilo koja vrsta e vkusen,zatoa resiv i jas da napravam takov leb.Imam praveno so drugi vrsti i dodatoci koi ponataka koga ce sum vo moznost da pisuvame ce spodelam ,isto taka uste edna interesna kombinacija .Sega ce vi spodelam moe iskustvo so ovesni snegulki,za koi imam citano deka se bogat izvor na minerali vo negoviot sostav,duri i caj od samiot oves e priroden lek za vospalenie na zglobovi.Jas licno imam pieno takov caj i kaj mene doma sekogas imam ovesni snegulki,a za delotvornosta na vlakno na kosata da ne pisuvam,jas licno cesto koristam oves i imam premnogu bujna kosa,( delo na genetika no i na ishrana).
Inaku i odporano bilo poznato deka konjite sto gi hranele so oves imale prekrasna i raskosna griva...
No da ne odolgovlekuvam,jas ne sum nutricionista ,a dosta imam citano od nutricionisti za hrana ,no imam bogato licno iskustvo vo podgotovka na hrana .Toa e moja golem ljubov,i licni iskustva od nejzinata pozitivna ili negativna upotreba dokolku ne sme umereni vo se..( toa e zivotna mudrost....umerenost vo se....).
Sostojki:
- 1 kg brasno t-400
- 100g ovesni snegulki meleni na blender
- kocka svez kvasec
- 1 lazicka secer
- 1 lazicka mala sol( sekogas stavam vo mesenje leb)
- 5 lazici maslo
- 1 lazcka ocet bilo koja vrsta
- voda
- Prvo brasno go stavame vo sad za mesenje vo sredina so malku topla voda go rastopuvame kvasecot,dodavame i malku secer jas sekogas si stavam,dodavame i maslo i ocet,ostavame da se rastopi ili stasa kvasecot.
- Za toa vreme meleme na blender ovesni snegulki,i gi dodavame vo brasno ,dodavame i uste voda i mesime edno ubavo testo koe koga ce pocne da se odvojuva od vanlga e gotovo.
- Go pokrivame testoto ,so topla prekrivka i ostavame toplo da stasuva,dodeka se udvostruci masata.Jas po edno moe licno pravilo mi ostanalo na testo so raka da si napravam krst kako znak na hristijanstvo mi ostanalo od mojata majka i mojata baba.t.e od nasite predci.
- Stasanoto testo go vadime na rabotna povrsina i nezno go mesime da ne go namalime volumenot od stasuvanjeto.
- Potoa delime na topki onolku kolku lepcinja sakame da si napravime,sekoja topka ja izmaznuvame nezno ostavame da odmori 5 min.,a potoa rasukuvame i pravime leb vo kako vekna dolgnavest.
- Pokrivame so krpa i ostavame na toplo da stasa,a rerna vo medjuvreme vklucuvame na 250C.Posle 20 min go stavame lebot da se pece najmnogu 30 min so podesuvanje na temperatura dodeka se vcrvi.
- Ce imate prekrasen mirizliv leb koj svojata socnost ja socuva i posle 3-4 den ,ne se roni.
No comments:
Post a Comment